Paketleme Nedir?
Ambalaj her ürünün temel ihtiyacıdır. Ambalajsız ürün depolanamaz veya bir yerden başka bir yere taşınamaz. Ambalaj, ürüne bir kimlik sağlar.
Bu nedenle paketleme, malzemenin taşınması, depolanması ve taşınması sırasında ürünü koruyacak ve ayrıca paketin içeriği hakkında ilgili tüm taraflara yararlı bilgiler sağlayacak şekilde ürüne koruyucu ve bilgilendirici bir kaplama sağlama işlemidir.
Bu nedenle, başka bir deyişle, ambalaj, bir tüketici öğesinin etrafını saran, ürünü içermeye, tanımlamaya, tanımlamaya, korumaya, sergilemeye, tanıtmaya ve başka şekilde pazarlanabilir hale getirmeye ve temiz tutmaya yarayan sarma malzemesi olarak tanımlanabilir.
Ambalajın Tanımı
Paketleme: Paketleme, malzeme taşıma, depolama ve taşıma sırasında ürünü koruyacak ve ayrıca paketin içeriği hakkında ilgili tüm taraflara yararlı bilgiler sağlayacak şekilde ürüne koruyucu ve bilgilendirici bir kaplama sağlama işlemidir.
İyi Ambalajın Özellikleri
Ambalaj, ürününüzün güzel yüzünden daha fazlasıdır. Paket tasarımınız, sevkiyattaki kırılma oranlarından mağazaların onu stoklamak isteyip istemeyeceğine kadar her şeyi etkileyebilir. İyi bir ambalajın özellikleri şunlardır :
etiketleme
açılış
Boyut
dayanıklılık
etiketleme
Belirli şekillerde dağıtılan ürününüzün etiketinde belirli bilgilere yer vermeniz gerekebilir. Örneğin, perakende satış noktalarında satılan gıda ürünlerinin etiketleri, içerikleri ve besin değerleri hakkında bilgi içermelidir.
açılış
Ürününüz, müşterilerin satın almadan önce numune almak veya incelemek isteyeceği -ve bunu yapabilmesi gerektiği- şekilde dağıtılacak bir ürünse, ambalajınızın açılması ve tekrar kapatılması kolay olmalıdır. Öte yandan, ürününüzün alıcı dışında herhangi biri tarafından - örneğin reçetesiz satılan bir ilaç - açılmaması gerekiyorsa, ambalajın kurcalanmaya karşı dayanıklı ve kurcalamayı gösterecek şekilde tasarlanması gerekecektir.
Boyut
Ürününüzün dağıtım noktasına uzun bir mesafe taşınması gerekiyorsa, hacimli veya ağır ambalajlar nakliye maliyetlerini çok fazla artırabilir.
dayanıklılık
Birçok ürün, üretim noktaları ile nihai tüketicileri arasında zorlu işlemlere maruz kalır. Ürününüzü korumak için dağıtım sisteminize güvenilemiyorsa, işi ambalajınız yapmak zorunda kalacaktır.
Paketlemenin İşlevleri
Ürünün gerçekleştirdiği ambalajlamanın birçok işlevi vardır . Önemli olanlardan bazıları aşağıda belirtilmiştir:
Koruma
Birleştirmek
Kolaylık
İçermek
Koruma
Taşıma, taşıma ve depolama sırasında ürünün korunması. Taşıma ve taşıma sırasında ürünlerin ambalaj içerisinde kaymasını, hareket etmesini veya çarpmasını engelleyerek herhangi bir zarar görmesini engeller. Ürün ısı, soğuk, nem vb. çevresel etkilerden korunmalıdır. Ayrıca her türlü tağşişi önleyecek kurcalamaya dayanıklı olmalıdır.
Birleştirmek
Paketi bir birim yüke dönüştürmek için birleştirin. Depolama ve taşıma kolaylığına yardımcı olur. Paketler aynı boyuttaysa, depolama alanından daha fazla yararlanılır ve ayrıca elleçleme, yükleme ve boşaltma sırasında zaman ve emekten tasarruf edilebilir.
Kolaylık
Kolaylık Paket, lojistik ve tüketici açısından uygun olmalıdır. Lojistik kolaylık, taşıma ve depolama ile ilgilidir. Tüketici kolaylığı, açılması kolay, taşıması kolay vb.
İçermek
İçerdiği ambalaj önceden belirlenen hacim veya miktardaki ürünü rahatlıkla içinde barındıracak şekilde tasarlanmalıdır.
Ambalajı Etkileyen Faktörler
Yukarıda belirtilen işlevlerin yanı sıra, ambalajı etkileyen başka faktörler de vardır, örneğin:
paketlemenin amacı
Ürünün Doğası
Mesafe
Malzeme Taşıma Sistemi
Ürün Hassasiyeti
paketlemenin amacı
Ambalaj tipi, ambalajın amacına bağlı olacaktır. Lojistik amaçlı paketleme, pazarlama (yani tüketici) amaçlı paketlemeden farklı olacaktır.
Ürünün Doğası
Farklı ürün türleri için ambalajlar farklı olacaktır. Ürünün fiziksel şekli (yani katı, sıvı, gaz) hangi paketleme şeklinin daha uygun olacağına karar verecektir. Sıvı diyelim aynı fiziksel forma sahip ürün için bile farklı tipte ambalajlar örn. teneke kutu, şişe, tetra paket vb. mevcut olacaktır.
Mesafe
Paketleme, nakliye mesafesine de bağlı olabilir. Daha uzun mesafe, daha sert ve daha koruyucu ambalajlar gerektirecektir.
Malzeme Taşıma Sistemi
Ambalajlama, ne tür bir malzeme taşıma sisteminin kullanılacağı göz önünde bulundurularak kararlaştırılmalıdır. Mekanize ve otomatik sistemler, büyük boyutlu paketleri elleçleyebilirken, manuel malzeme taşıma, paketlerin boyutunun daha küçük olmasını gerektirecektir.
Ürün Hassasiyeti
Ürünün fiziksel çevreye ve dış unsurlara karşı duyarlılığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı ürünler sıcaklığa (sıcak ve soğuk), neme (nem), toza, kimyasallara vb. karşı daha hassastır.
Ambalaj Çeşitleri
Bunlar aşağıda belirtilen ambalaj türleridir :
Kağıt ve Karton Ambalaj
Kağıt ve karton ambalaj, farklı ürün türleri (gıda, elektronik, oyuncak, ayakkabı, mutfak eşyaları ve hatta diğer ambalaj malzemeleri) için kullanılmaktadır. Kağıt ve karton ambalaj şirketleri, ambalaj kağıdı, şişirilmiş kağıt, tabakalar, kutular, tüpler, paletler, ara katmanlar, köşeler, kenarlar ve özel koruyucu sistemler üretir (paketlenen ürünün boyutuna ve şekline bağlı olarak, karton kesilir ve sabitlenir ve modellenir) ürünü koruyun).
Kağıt, diğer malzemeleri daha güçlü hale getirmek için lamine etmek için kullanılabilir. Malları sarmak veya diğer malzemeleri lamine etmek için kullanılabilen antikorozif kağıt da vardır.
Film Paketleme
Ambalaj endüstrisinde kullanılan birçok film türü vardır, en yaygın olarak polietilen (PE), polipropilen (PP), poliolefin ve polivinil klorür (PVC) filmler. Filmler genellikle bir rulo halinde gelir ve malları sarmak, malları örtmek, kutuları korumak ve diğer paketleme ürünlerini (torbalar, tüpler, balonlu naylon ve çarşaflar gibi) yapmak için kullanılır.
Filmler laminasyon, baskılı veya delikli olarak kullanılabilir. Antikorozif, antistatik, büzülebilir veya büzülmez ve kaygan veya kaymaz olabilirler.
Köpük Ambalaj
Ambalajlama için kullanılan köpük, rulo halinde veya farklı kalınlıklarda levhalar halinde üretilebilir. Köpük, ürünleri sarmak veya çanta (genellikle yüksek yoğunluklu PE ile lamine edilmiş), köşeler, kenarlar ve özel sistemler yapmak için kullanılır. Köşe ve kenarlar düz cam, mobilya ve keskin kenarları korumak için kullanılır.
Sabitlemek ve korumak için köpük, ürünün şekline göre kesilebilir ve modellenebilir. Antistatik olabilir ve iyi yalıtım özelliklerine sahiptir.
Tekstil Ambalajları
Tekstil tarafından en iyi korunan bazı mallar var. Örneğin, otomotiv endüstrisinde taşıma sırasında araba parçalarını korumak için kullanılan özel yapım tekstil ekleri vardır. Tekstil parça, metal bir kaba uyan metal bir çerçeveye konur. Kutu kapakları için kullanılan tekstil malzemesi de bulunmaktadır.
Plastik Kutular ve Kaplar
Tüm endüstrilerde çok çeşitli plastik kutular ve kaplar kullanılmaktadır. Örneğin gıda endüstrisinde ketçap, yoğurt, süt ve meyve suları gibi ürünler için plastik kaplar bulunmaktadır. Plastik kutular esas olarak malları taşımak için kullanılır ve yeniden kullanılabilir.
Ambalaj Malzemesi Türleri
Bunlar, aşağıda belirtilen ambalaj malzemesi türleridir :
Bardak
metaller
kauçuklar
plastikler
Lifli Malzemeler
Folyolar, Filmler ve Laminatlar
Blister Paketi
Tekstil
Bardak
Cam, ilaç paketleme malzemesi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Cam, kum, soda külü, kireçtaşı ve kırıntıdan oluşur.
Camın hazırlanmasında genellikle Si, Al, Na, K, Ca, Mg, Zn & Ba kullanılır.
Cam kapların üretimi, silika (cam oluşturucu), sodyum karbonat (eritme maddesi), kireç taşı (kalsiyum karbonat) ve alümina (dengeleyiciler) karışımının, malzemeler kalın bir sıvı kütle halinde eriyene kadar yüksek sıcaklıklara ısıtılmasını içerir. sonra kalıplara aktarılır.
Metaller
Metaller, tüm ambalaj biçimleri arasında en çok yönlü olanıdır.
Mükemmel fiziksel koruma ve bariyer özellikleri, şekillendirilebilirlik, dekoratif potansiyel, geri dönüştürülebilirlik ve tüketici kabulü kombinasyonunu sunarlar.
Metal kaplar vakumla kapatılır ve düşük oksijen basıncı altında termal olarak sterilize edilir.
Metaller oksijen, ışık ve neme karşı mükemmel bir bariyer olduğundan, besinlerin ayrışması metal kaplarda minimumda tutulur.
Metal kapların başlıca sınırlamaları maliyet, kapların ağırlığı ve ezilmelerinin zor olmasıdır.
Alüminyum ve çelik, gıda ambalajlarında en çok kullanılan metallerdir.
Kauçuklar
Şişeler için tıpalar gibi kapaklar oluşturmak için veya aerosol kutularındaki contalar gibi benzer uygulamalarda kullanılan contalar oluşturmak için mükemmel malzeme.
Doğal Kauçuklar: Enjekte edilebilir ürünler için çoklu iğne girişinden sonra kauçuk contalar olarak çoklu kullanım kapakları için uygundur.
Sentetik Kauçuk: Daha az katkı maddesi içerir ve dolayısıyla daha az ekstrakte edilebilir ve ürün bileşenlerinin daha az emilmesini deneyimleme eğilimindedir. Kauçuğun küçük parçacıklarını ürüne parçalama eğiliminde olduklarından, iğnenin tekrar tekrar yerleştirilmesi için daha az uygundurlar.
Plastikler
Plastikler, monomer birimlerinin yoğunlaştırılması, eklenmesi veya çapraz bağlanmasıyla sentezlenir.
Yoğunlaşma polimerizasyonunda, polimer zinciri moleküller arasındaki yoğunlaşma reaksiyonlarıyla büyür ve buna su veya alkol oluşumu eşlik eder.
Termal ve mekanik özellikler, yüksek erime noktasına sahip plastiklerle ısıl işlem uygulanabilen ambalajlar veya düşük erime noktasına sahip plastiklerden yararlanan termostabil ambalajlar üretmek ve çok esnek yapılar (poşetler ve sargılar), yarı sert yapılar geliştirmek için kısmen değiştirilebilir. (tepsiler ve küvetler) ve sert yapılar (şişeler, kapaklar ve tanklar).
Lifli Malzemeler
Lifli malzemeler farmasötik ambalajlamanın önemli bir parçasıdır.
Elyaflı malzemeler şunları içerir: Kağıtlar, Etiketler, Kartonlar, Çantalar, Dış Kağıtlar, Shrink Ambalaj Tepsileri, Paletlerdeki Katman Levhaları, vb.
Folyolar, Filmler ve Laminatlar
Folyolar: Farmasötik uygulama için en önemli metal alüminyumdur.
Filmler: Selofan, renklendirilebilen ve üzerine baskı yapılabilen çekici şeffaf bir filmdir, bu nedenle dış kaplama olarak kullanışlıdır.
Laminatlar : bireysel folyo ve filmlerin özelliklerini birleştirmek için kullanılır ve kesinlikle tabakanın yapıştırıcı ile yapıştırılmasıyla yapılır.
Blister Paketi
Blister ambalajlar yaygın olarak farmasötik tabletler, kapsüller için birim doz ambalajı olarak kullanılır.
Blister paketleri iki ana bileşenden oluşur.
Ürünün sığdığı boşluğu oluşturan şekillendirilmiş bir taban ağı ve.
Ürünü paketten çıkarmak için kapak folyosu.
Boşluğu bir temel ağ tabakasına dönüştürmenin iki türü vardır: termoform ve soğuk şekillendirme
Tekstil
Tekstil tarafından en iyi korunan bazı mallar var. Örneğin, otomotiv endüstrisinde taşıma sırasında araba parçalarını korumak için kullanılan özel yapım tekstil ekleri vardır. Tekstil parça, metal bir kaba uyan metal bir çerçeveye konur. Kutu kapakları için kullanılan tekstil malzemesi de bulunmaktadır.
En ucuz paketleme ve ambalaj yöntemleri, ürününüzü güvenli bir şekilde korurken maliyetleri minimize etmeyi amaçlar. İşte düşük maliyetli paketleme ve ambalaj önerileri:
Unutmayın ki düşük maliyetli ambalaj yöntemleri seçerken ürün güvenliğini tehlikeye atmamaya dikkat etmelisiniz. Müşteri memnuniyeti ve ürün koruması her zaman öncelikli olmalıdır.
Ambalajın çeşitleri ile ilgili sitenin linkini bırakıyorum. Bu sitede Tüm ambalajın tüm çeşitlerini bulabilir ve ambalajla ilgili sorunuzu sorabilirsiniz.